Zaražene tetovaže: znakovi, uzroci, kako izliječiti i sve

Nema sumnje da se tetoviranje čini zanimljivom idejom. Ne možete ispisati samo jednu ili više tetovaža, već se možete odlučiti i za više dizajna. Bilo da se radi o srdačnom citatu ili kreativnoj ideji, tetovaža privlači sve. Možda ne vjerujete, ali tetovaža nije uvijek zabavna ideja. To je zato što biste mogli dobiti zaraženu tetovažu. Štoviše, dobivanje zaražene tetovaže pravi je i nedovoljno raspravljan problem koji bi mogao dovesti do mučnih stanja kože.

Različiti razlozi povezani su s zaraženom tetovažom, a jedan od njih je nepoštivanje pravilnog higijenskog problema. Također, vrijedi napomenuti da ne možete učiniti ništa kako biste spriječili dobivanje zaražene tetovaže. Međutim, uočavanje na početnoj razini može pomoći u ovom kontekstu i ublažiti daljnje probleme s kožom. Ovaj članak će istaknuti sve što biste trebali naučiti o zaraženim tetovažama. Osim toga, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom čim naiđete na simptome kako biste ga odmah liječili.Infected-Tattoo

Uzroci zaražene tetovaže, simptomi i prevencija

Kontaminirana tinta i oprema za tetoviranje vodeći su uzrok zaražene tetovaže. Ovi čimbenici doprinose bakterijskim infekcijama, uključujući Staphylococcus aureus i Staphylococcus aureus otporan na meticilin (MRSA) bakterijska infekcija. Ove bakterije utječu na vašu kožu uzrokujući rane, crvenilo i mjehuriće.

1. Stafilokokne bakterije

Ovo je standardni uzrok zaražene tetovaže. Različite vrste stafilokoka možete liječiti antibioticima.

2. (MRSA)

Staphylococcus Aureus otporan na meticilin jedna je od vrsta stafilokoknih bakterija. Osim toga, ova vrsta bakterija je otporna na antibiotik pa je zbog toga složena za liječenje. MRSA možete uočiti putem specifičnih simptoma kao što su tjelesna bol, groznica i upala pluća. Osim toga, može pridonijeti daljnjim komplikacijama poput:

 • Crvene mrlje s mjehurićima
 • Otkaz organa
 • Oticanje i infekcija tkiva koja povezuju srčane zaliske
 • Sindrom toksičnog šoka
 • Infekcija krvotoka
 • Koma

3. Infekcije bez tuberkuloznih mikobakterija (NTM)

NTM infekcije također su standardni uzrok zaražene tetovaže. To se događa kada umjetnici tetovaža koriste nesteriliziranu vodu tijekom razrjeđivanja tinte i onečišćene tinte. Možete ga uočiti na početku prozirne ili crvene mrlje ili izbočine na tetoviranoj koži.

Očigledno je da bakterije doprinose zaraženoj tetovaži. Unatoč tome, postoje i čimbenici povezani sa stanjem, kao što su:

1. Neodgovarajuće čišćenje

Trebali biste osigurati najbolju praksu čišćenja tetovaža. Morate oprati područje najmanje dva puta dnevno, najbolje ujutro i navečer. Ovaj postupak čišćenja bitno je slijediti pojedinačno nakon što provedete dan u prljavom okruženju. Trebali biste uložiti u nježni antibakterijski sapun. Osim toga, izbjegavajte tekuću hladnu vodu na tetoviranoj koži. Uvijek koristite toplu vodu jer ona ubija 99% klica i bakterija. Nepridržavanje higijene samo će povećati nakupljanje bakterija koje na kraju pogoršavaju infekciju.

Nehigijenska oprema ili okoliš

Vjerovali ili ne, nesterilizirana oprema i nehigijensko okruženje standardni su razlozi za dobivanje zaražene tetovaže. Trgovina ili okolina u kojoj se odvija proces tetoviranja mora biti čista i očišćena od bakterija.

Štoviše, opremu kao što su posude s tintom i igle potrebno je sterilizirati. Osim toga, opremu/aparate treba omotati u obliku premaza prije svakog imenovanja tetovaže kako bi se osigurala sterilizacija. Na taj će se način neutralizirati i širenje zaraznih bakterija.

Postoje šanse da se oprema koja se tamo koristi u postupku ne očisti ako se tetovirate iz privatnog studija ili trgovine. Tetoviranje u ovom stanju može pridonijeti infekciji jer nepravilna sterilizacija opreme prenosi bakterije s jedne osobe na drugu u trenu.

Mali studiji ili neprofesionalni umjetnici tetovaža nemaju odgovarajuću dezinfekciju zbog čega se vaša tetovaža inficira. Prije zakazivanja sastanka s umjetnikom trebali biste provesti temeljitu pretragu kako biste izbjegli ovakve okolnosti. Pazite da ne gubite novac i vrijeme samo na zaraženu tetovažu.

2. Omotavanje tetovaža

Vaš umjetnik opere područje otopinom sapuna nakon dovršetka dizajna tetovaže. Ovaj korak slijedi prije zamatanja tetovaže. Također, pakiranje tetovaža razvija zaštitnu barijeru protiv bakterija dok ne dođete kući i ponovno je očistite. Različiti umjetnici tetovaža ne preporučuju ponovno pakiranje jer originalno pakiranje tetovaža radi profesionalac. Ovlašteni umjetnik pokriva vašu tetovažu nakon opsežnog čišćenja u steriliziranom okruženju.

Ne smijete stvarati okruženje bez bakterija kod kuće u kojem bi se trebalo obaviti ponovno omotavanje. Klice ili bakterije koje su često prisutne oko tetovaže i tretiraju je u vlažnom, znojnom i toplom okruženju mogu im omogućiti da se razmnože u kratkom vremenskom razdoblju. Ovo stanje će vjerojatno povećati vjerojatnost zaražene tetovaže. Stoga, ne pokušavajte ponovno napraviti svoju tetovažu ako vaš umjetnik zabranjuje.

3. Neispravne upute za njegu

Vaš umjetnik za tetoviranje trebao bi dati detaljan popis koji sadrži upute o tome kako zaštititi novu tetovažu od čimbenika demontaže. Do infekcije dolazi kada ste se prvi put tetovirali i niste svjesni bitnih točaka u ovom kontekstu. Mali nemar može dovesti do mučnih problema s kožom. Zato uvijek zatražite mjere opreza nakon sesije kako biste se klonili infekcije tetovažom.

4. Skidanje krastavaca

Sloj ljuskica raste kad tetovaža počne zarastati. Ova je krasta neophodna i djeluje kao štit za zaštitu tetovirane kože od klica i bakterija. Međutim, nesvjesno možete pokupiti debelu ili veliku krastu; može ometati proces ozdravljenja.

Osim toga, skidanjem krastavaca može se ukloniti i tinta s područja što u konačnici dovodi do neujednačenog ili izblijedjelog izgleda vaše nove tetovaže. Morate imati na umu da uklanjanje kraste također ponovno otvara ranu dopuštajući bakterijama da se inficiraju u najkraćem roku.infekcija tetovažom

5. Određeno zdravstveno stanje

Različita zdravstvena stanja utječu na funkcioniranje vašeg imunološkog sustava. Iako je iznenađujuća činjenica, tetoviranje može negativno utjecati na vaš imunološki sustav. Zato se trebate posavjetovati s liječnikom prije zakazivanja termina tetovaže kako biste bili sigurni da postupak ne doprinosi nikakvim zdravstvenim tegobama. Također možete saznati je li vaš imunološki sustav dovoljno snažan za borbu protiv zaraznih bakterija ili ne.

6. Odabir načina života

Zdravo tijelo može neutralizirati učinke bakterija prije nego što doprinesu kroničnom stanju kože. Ne bi bilo pogrešno tvrditi da vaš način života određuje snagu vašeg imunološkog sustava. Na taj način može spriječiti mnoge zarazne bakterije bez utjecaja na vaše zdravlje. U svoj način života trebali biste uključiti pravilne obrasce spavanja i uravnoteženu prehranu kako bi vaše tijelo bilo zdravo.

Štoviše, vaša se prehrana također može boriti protiv prijetećih čimbenika. Nedostatak sna i razne ovisnosti ometaju proces ozdravljenja tetovaža utječući na vaš imunološki sustav. Ako želite zadržati atraktivno tetovirano tijelo, morate obratiti pozornost i na svoj način života.

7. Brzo kupanje

Tetovažu trebate održavati što sušom suhom. A što se tiče kupanja, nemojte provoditi više od 10 minuta pod tušem, posebno u prva dva tjedna. Ovo je vrijeme ključno i trebali biste ga posvetiti sušenju tetovaže. Također, čini se da je kuća milijarde bakterija i izlaganje tetovaže njoj maksimalno može potaknuti još nekoliko klica da zaraze tetovažu.

8. Prekomjerna upotreba losiona

Nema sumnje da hidratantni losion pojačava proces oporavka, ali bi mogao uzrokovati probleme ako pretjerate. Nanošenje debelog sloja masti ili losiona ne može samo spriječiti kisik, već stvara vlažno i toplo okruženje u kojem se bakterije mogu razmnožavati. Morate nanijeti minimalnu količinu losiona na zahvaćeno područje. Najbolje je preskočiti dan ili dva između nanošenja masti.

9. Ne dirajte svoju tetovažu

Vaša potpuno nova tetovaža može izgledati zanosno, ali ne biste je trebali često dodirivati. Štoviše, ne smijete dopustiti da bilo tko drugi dodirne vašu tetovažu, jer bi to mogao biti učinkovit način prijenosa klica i bakterija. Trljanje prljavih ruku o tetovažu izaziva infekciju. Osim toga, pobrinite se da vam ruke budu očišćene kada je dodirnete i operi ruke nakon što je dodirneš kako bi bila zaštićena.

10. Nemojte grebati tetovažu

Češanjem tetovaže može se olakšati stalni svrbež. Ova je praksa opasna jer biste mogli skinuti krastu tijekom grebanja. Kada ogrebete tetovirano područje kože, to može dovesti do gustog ljuštenja, ožiljaka i još gore – krvarenja. Prenosite bakterije s jednog mjesta na drugo stalnim grebanjem.

Ne može se poreći da vas nova tetovaža potiče da ogrebete područje i čini se da je nemoguće odoljeti. Unatoč tome, morate ostati oprezni i izbjeći ovu odvratnu naviku. Umjetnici tetovaža predlažu da kad naiđete na potrebu da ogrebete tetovirano područje, to morate utapkati pamučnom krpom. Budite pažljivi premazivanjem i ne gurajte područje.

Kako uočiti zaraženu tetovažu

Uobičajeno je da se nakon tetoviranja naiđete na bol ili oteklinu. Dermatolozi predlažu da pazite na tetovažu kao oteklinu, crvenilo ili bol. Za ove probleme potrebno je tjedan ili dva da se potpuno izliječe. Unatoč tome, ako se intenzitet boli poveća ili crvenilo ne nestane u predviđenom razdoblju – vrijeme je za posjet liječniku bez daljnjeg odgađanja. Štoviše, trebali biste shvatiti da se simptomi zaražene tetovaže razlikuju ovisno o različitim čimbenicima, kao što su:

 • Mjesto infekcije
 • Vrsta bakterija
 • Veličina rane
 • Kako vaše tijelo reagira na infekciju
 • Reakcija nakon antibiotika

Osim boli, crvenila i otekline, postoji nekoliko vizualnih ili fizičkih simptoma zaražene tetovaže. Sljedeći znakovi pomoći će vam u otkrivanju infekcije prije nego što doprinese zastrašujućim kožnim problemima.

1. Osip

Osip se javlja u više veličina, oblika, boja i tekstura. Neke od ovih osipa možete pronaći glatkim i crvenim, dok drugi mogu biti prištićasti ili kvrgavi. Nalet na vašu tetovažu doprinosi iritaciji kože. Trebali biste znati da je to pokazatelj zaražene tetovaže ako se iritacija povećava i veličina osipa postaje svakim danom sve veća.

2. Tetovirano područje postaje vruće kad ga dodirnete

Vašem tijelu prirodno treba vremena da se oporavi nakon tetoviranja. Dakle, tetovirana koža ostaje topla nekoliko dana zbog pojačanog dotoka krvi u određeno područje. Kao rezultat toga, temperatura mjesta raste. Ova bi se toplina trebala ohladiti za nekoliko dana. Može postojati mogućnost da je vaša tetovaža zaražena ako se vaša koža i dalje osjeća vrućom nakon tjedan dana.

3. Nekontrolirani svrbež

Osjećaj svrbeža javlja se kada tetovaža postane suha. Možda ćete se s njim susresti na početku, ali svrbež nestaje postupno. Na tetoviranoj koži može biti prisutna infekcija ako svrbež potraje nakon smirivanja propisanog losiona za tetoviranje. Trebali biste razmisliti o posjetu dermatologu ako svrbež ne zacijeli u roku od tjedan dana.

4. Neugledne kraste

Tattoo umjetnici navode da je krastavost uobičajena tijekom postupka zacjeljivanja tetovaža. Ne smije se činiti gustim i koricama. Zaražene tetovaže postaju neujednačene zbog debelih kora, i zato ih možete prilično brzo uočiti. Osim toga, krvarenje na krastama koje svrbe također ukazuje na temeljnu infekciju koju trebate odmah liječiti.

5. Mjehurići

Mjehurići su neuobičajena nuspojava nakon tetoviranja. Dermatolozi to smatraju opasnim stanjem kože – pa se doživljavanje žuljeva oko tetoviranog područja čini sumnjivim. Dakle, nikada ne smijete zanemariti žuljeve na svojoj tetovaži jer bi to mogao biti znak krajnje dosadne infekcije.

6. Čirevi/prištići i ispuštanje gnoja

Pojava prištića ne izgleda zabrinjavajuće na početnoj razini. Međutim, prištić koji ispušta gnoj zabrinjava. Također, prištić koji se razvija u bolne čireve ili postaje velik simptom je zaražene tetovaže. Gnoj se u ovom slučaju obično čini prozirnim i gustim ili tekućim.

Morate paziti na vrstu mačića, jer može pomoći u dijagnosticiranju vrste infekcije. Vrijedno je spomenuti da će u prvih nekoliko dana tetovaža vjerojatno otpustiti malu količinu tinte, plazme ili krvi. Međutim, ovo stanje ne smije biti duže od 2 – 3 dana.

7. Neugodan miris

Nema dostupnih dokaza koji bi dokazali da tetoviranje stvara neki miris. Međutim, različiti dermatolozi tvrde da curenje ili gnoj doprinose neugodnom mirisu. U tom slučaju trebate se odlučiti za pregled kako biste se liječili od zaražene tetovaže.

8. Crvene pruge

Pojava crvenih linija na mjestu tetoviranja ili dugih crvenih linija koje odskaču od dizajna tetovaže simptom su septikemije koja se naziva i trovanje krvi. Smatra se početnom razinom infekcije. Međutim, ovo se stanje može pretvoriti u prijetnju ako se odmah ne liječi.

9. Stalno krvarenje

Krvarenje se obično usporava jednom nakon dovršetka dizajna tetovaže. Ometa se nakon 2 – 3 dana zbog stvaranja ljuskica i zgrušavanja oko tetovirane kože. To je normalno stanje. Trebali biste znati da je vaša tetovaža zaražena ako krvarenje počne ponovno ili se nastavi nakon zadanog razdoblja, posebno na jako oguljenom području. Počinje pucati i curiti. Za brzi tretman trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom.

10. Oticanje limfnih čvorova

Vaše tijelo okruženo je sitnim limfnim čvorovima koji pomažu otjerati nečistoće iz tijela. Ovi limfni čvorovi počinju bubriti ako se infekcija dogodi u njihovoj blizini. Možete ih pronaći u pazuhu i na vratu. Međutim, ako naiđete na simptome zaražene tetovaže, postoji velika vjerojatnost da su vam i limfni čvorovi natečeni. Za suzbijanje mučnih znakova poput ovih trebate hitno liječenje.

11. Visoke temperature i umor

Simptomi zaražene tetovaže sadrže potencijal za povećanje tjelesne temperature zajedno s letargijom. Ako naiđete na te simptome s stalnim umorom, trebate se obratiti svom liječniku radi opsežnog pregleda. Štoviše, zaražena tetovaža često donosi znakove poput povećanog disanja ili ubrzanog rada srca. U tom slučaju morate potražiti hitnu medicinsku pomoć jer bi to mogao biti simptom zastrašujućeg stanja poput sepse.

Ø Liječenje zaražene tetovaže

Nakon što uočite simptom i shvatite da je vaša tetovaža zaražena, vaš bi sljedeći korak trebao biti konzultiranje sa svojim tattoo majstorom. U tom kontekstu trebate potražiti savjet i pronaći učinkovito liječenje. Također, medicinska pomoć je neophodna ako je vaše stanje teško. Za hitno liječenje i ublažavanje boli i oteklina potrebna je konzultacija liječnika.

Čini se da su antibiotici i steroidni lijekovi standardni tretman. Vaši zdravstveni radnici mogli bi se odlučiti za rjeđe postupke, poput prijema u bolnicu kako bi se iscijedila infekcija tetovažama. Infekcija je i dalje opasna ako se dogodila na malom području dizajna tetovaže. Ovakva mala infekcija može vas dovesti do velikih problema s kožom. Zato ga morate odmah liječiti bez obzira na proces. Očigledno je da se infekcija, ako je ne liječite, širi na drugo područje kože uzrokujući štetu izvan vaše mašte.

Evo nekoliko korisnih koraka koje trebate slijediti kako biste izliječili svoju zaraženu kožu zajedno s medicinskom pomoći.

1. Redovito provjetravajte ranu

Morate svakodnevno izlagati ranu svježem zraku pojedinačno ako je svakodnevno omotate zavojem. Na ovaj način ozljeda će dobiti puno kisika što će na kraju ubrzati proces oporavka.

2. Terapija ledom

Svrbež ili natečenu kožu trebali biste ublažiti primjenom leda na to područje. Štoviše, terapija ledom idealna je i za smanjenje manjeg crvenila. Međutim, budite oprezni pri stavljanju leda na rane i nemojte ga nanositi izravno na njega. Zamotajte kockicu leda u vlažnu krpu i nježno utapkajte zahvaćeno područje kako biste spriječili daljnje oštećenje kože.

3. Čišćenje rana

Čišćenje rane izgleda uznemirujuće, ali je potrebno kako bi se spriječio rast infekcije na drugim područjima. Ozljedu biste trebali očistiti najmanje tri puta dnevno kako biste postigli najbolji i brzi ishod. Inficirano područje potpuno osušite čistim papirnatim ubrusom. Ovaj korak je ključan jer je suha koža manje vjerojatno da će izazvati bakterije i klice u usporedbi s vlažnom ili mokrom kožom.

4. Izbjegavajte izlaganje suncu

Možda na to ne obraćate pažnju, ali nova tetovaža je osjetljiva na ultraljubičaste zrake sunca. Nova tetovaža također je sklona izgaranju ako je zaražena. Predlažemo da novu tetovažu zaštitite od UV zraka barem tjedan dana bez obzira je li zaražena ili ne.

Osim toga, kada uočite infekciju na tetoviranom području, ne biste je trebali izlagati sunčevoj svjetlosti sve dok se infekcija potpuno ne izliječi. Osim toga, kreme za sunčanje ili drugi proizvodi poput losiona za tamnjenje vjerojatno će pogoršati infekciju i ugušiti ranu. Dakle, ne morate primjenjivati ​​ove proizvode tijekom procesa oporavka.

5. Odlučite se za lijekove protiv bolova

Bol i nelagodu možete umanjiti uzimanjem lijekova protiv bolova koje zaražena tetovaža često donosi. Ipak, nemojte se odlučiti za samoliječenje i prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom.

6. Idite na Protuupalni lijek

Protuupalna tableta može pomoći u borbi protiv oteklina i olakšati stanje. Samo izbjegavajte predoziranje i zakažite sastanak sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite kako biste dobili daljnju pomoć.

Poanta

Dobivanje popularne tetovaže zabavno je i uzbudljivo dok ne utvrdite da je zaraženo. Nema sumnje da je uočavanje infekcije zbunjujuće jer su neki simptomi prilično slični standardnim uvjetima s kojima se susrećete nakon završetka dizajna tetovaže. Unatoč tome, morate biti oprezni u ovom kontekstu. Provedite dodatno vrijeme kako biste dobili informacije o tome kako svoju tetovažu održavati dezinficiranom. I vjerski slijedite mjere opreza sve dok vaša nova tetovaža ne zacijeli ispravno.